Hyvää Maailman mielenterveyspäivää! – Tässä muutama (lähes) piristävä kipale siitä kun mieli järkkyy

Jaa Facebookissa
Kuva: Nelli Palomäki

Tänään vietettävän Maailman mielenterveyspäivän kunniaksi kokosimme muutaman piristävän ja lohdullisen kappaleen mielenterveysongelmista. Nirvanan Lithium ja Mana Manan Maria Magdalena ovat tälle listalle liian synkkiä, joten siirtäkäämme puheenvuoro suoraan nuoremmille kotimaisille. Lähdetään liikkeelle Samae Koskisen keväisellä tarinalla kaamosmasennuksesta.

Olavi Uusivirran Minä olen hullu -albumin (2008) nimikappale saattaa olla jonkun mielestä turhan raskas, mutta sen raivokkaassa kertosäkeessä on myös jotain piristävää.

Koskisen ja Uusivirran perään on hyvä fiilistellä klassikoita. Pixiesin letkeästä soitosta siirrymme sulavasti Ismo Alangon ironiseen ja nostattavaan hittiin, joka nyt ei ehkä suoraan kerro mielenterveyshäiriöistä, muttei siinä kauaskaan jäädä.

Akustinen Mokoma sopii myös hyvin aiheeseen. Sydän paikallaan -kappaleessa on paljon sympatiaa ja tukena olemista: “Toisen huoli täysin lamauttaa / toisen herättää ja laittaa toimimaan.”

Myös Johanna Kurkelan Sun särkyä mä anna en -kappaleessa autetaan synkille vesille ajautunutta.

Florence + the Machinen kappale puolestaan osoittaa, kuinka vahva vaikutus duurivoittoisella sävellyksellä on kappaleen sanomaan. Teksti sinänsä kävisi synkeempäänkin kuvaukseen henkisestä romahduksesta. Samaa henkeä on The Moven Cherry Blossom Clinic Revisited -kappaleessa, jossa mielenhäiriöt johtavat hallusinaatioihin.

Loppuun vielä pirteänä revittelynä norjalaisen Ida Marian mahtava Oh My God parin vuoden takaa. Tällä julistuksella jaksaa pidemmällekin kaamokseen.

  • Jesse

    Ahdistaa, kun ei ole alistunut Spotify-hypetykseen eikä pääse noihinkaan suoraan käsiksi. Ja missä on mun paranoid?

  • Anselmi

    Mielitautirock ja Liian Myöhään kuuluvat ehdottomasti listalle ..