Haastattelussa Herra Ylppö: Oletko täysin sekaisin?

Jaa Facebookissa

Herra Ylppö kertoo uudessa kirjassa muun muassa myyneensä asuntonsa ja ostaneensa tilalle Jaguaarin. Koska hän oli aina halunnut Jaguaarin.

Teppo Vapauden kirjoittama teos Herra Ylpön Sydän (Like) ilmestyi 17.3. Tavastian keikan yhteydessä. Nyt kysymme Maj Karma ja Ihmiset -yhtyeiden nokkamieheltä, mistä on oikeastaan kysymys.

Teksti: Tuukka Hämäläinen

Kirjassa kerrotaan, ettet suostunut lukemaan käsikirjoitusta ennen julkaisua. Miksi? Entä oletko nyt jo lukenut sen ja mitä pidit?

“Haluan rehellisesti kutsua kirjaa auktorisoimattomaksi. Jos olisin itse ollut päsmäröimässä en voisi sanoa näin valehtelematta ja valheella on lyhyet jäljet. Muistan Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen jutun Vesa Keskisestä. Siinä Vesa yritti tekstarein ja kaikin mahdollisin keinoin vaikuttaa siihen minkälaisen kuvan juttu hänestä antaa. Se oli hyvin kiusallista. Ajattelin, että Teppo tekee itse oman kirjansa.

Nyt olen kirjan lukenut. Teppo on yllättänyt. Vanhempani saavat sydänkohtauksen, mutta Teppo saa Finlandia-palkinnon. Minä sen sijaan saan mainetta. Ja sen mitä menetän on maineeni.”

Sinusta tuli hiljattain isä: kuinka rocktähti taipuu isyyteen? Tuleeko sinusta nyt keski-ikäinen ja tylsä?

“Poika antaa energiaa ja tuo valtavan määrän iloa ja rakkautta elämääni. Se ei vie mitään pois. Tunteiden kirjo laajenee. Ei vaikuta mitenkään mun taiteilijaelämääni. Teen biisejä, piirrän, sekoilen videoiden kanssa ja keikkailen aivan samoin kuin ennenkin. Keski-ikäisiä meistä tulee kaikista. Tuliko Quentin Tarantinosta tylsä keski-ikäisenä vai parempi taiteilija?”

Kirjan alussa spekuloidaan, että kertooko tämä kirja nyt todellisesta vai fiktiivisestä Herra Ylpöstä – Mitä mieltä olet? Vastaako kirjan kuvaus todellisuutta vai nouseeko sieltä pikemminkin jonkinlainen “mytologinen Ylppö”?

“Kyllä tuosta on mytologia kaukana. Teppo kulki mukana iloissa ja suruissa kolmen vuoden ajan. Hän näki mut veljeni seurassa, bändini seurassa, poikani seurassa, tuntemattomien seurassa, väsyneenä, vihaisena, iloisena, energisenä, keikkabussissa, takahuoneissa, saunan lauteilla. Kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Myös tahattoman koomisena. Ei siinä ole mahdollista vetää roolia. Olin niin avoinna 24h.

Eräänlainen taiteilijamyytti kasvaa jos ei ota huomioon, että kirjaan on kerätty vain ne tapahtumat, jotka ovat kirjailijan mielestä mielenkiintoisia. Ja painettu sana on hirveän suurta, koska sitä ei voi jälkikäteen muuttaa. Se on ikuista.”

Sinun raportoitiin jossain vaiheessa kirjoittaneen itsekin kirjaa. Mitä projektille tapahtui?

“Kirjoitin runokokoelman nimeltä “Olen menettänyt järkeni” jo joskus vuosia sitten. Like halusi julkaista sen. Mutta ne mainosti sitä ennen kuin se oli kokonaan valmis. Vittuunnuin ja vedin sen pois. Nyt se tuntuu jo vanhalta. Pitäisi kirjoittaa se melkein kokonaan uusiksi. Ongelma on siinä, etten pidä kirjoittamisesta.”

Teppo Vapaudella on iso rooli kirjassa, vaikka se lähtökohtaisesti kertookin sinusta. Mitä mieltä olet, onko tämä nyt lopultakaan Herra Ylpön elämänkerta, vai kummallinen ihmissuhdekertomus?

“Molempia. Kaksi kirjaa yhden hinnalla.”

Olet ollut paljon esillä julkisuudessa, mutta tämä kirja päästä fanit ikään kuin iholle asti. Tuntuuko yksityiselämän paljastaminen lainkaan kiusalliselta?

“Uhraan koko elämäni taiteen alttarille. Ei se vaikuta yksityiselämääni mitä minusta kirjoitetaan. Olen kotona ja panen kuulokkeet päähän.”

Kun kirjassa muun muassa myit asuntosi ja ostit Jaguaarin, Teppo siirtyy miettimään oletko oikeastaan täysin sekaisin vai yritätkö tahallasi sekoittaa häntä. Lyhyestä virsi kaunis: Oletko sekaisin vai onko kaikki harkittua hämäystä?

“Kyllä koko mun ystäväpiiri tiesi, että todella myin asuntoni ja ostin Jaguaarin täysin hetken mielijohteesta. Niin vain tapahtui. Ei se niin erikoista ole. Jaguaarikin on jo vaihdettu pois. Välillä tuntuu, etten pysy kasassa. Toisinaan olen hyvinkin rationaalinen. Olen ristiriitainen kuin ihminen.”

Miksi sinulla on kirjan kansikuvassa sylissäsi vuohi?

“Luulen, että se selviää kirjasta, mutta ehkä muistan väärin.”

  • Atro Niiniluoto

    Olen nähnyt tuota teosta mainostetun. Se ei mahdu minun hyllyyni, mutta muistan toki Herra Ylpön bändeistään, varsinkin Maj Karmasta.