Haastattelu: Heli Kajo kertoo elämänsä suloisimman virheen

Jaa Facebookissa

Heli Kajon esikoislevy Elämäsi suloisin virhe julkaistaan keskiviikkona 23. toukokuuta.

28-vuotias lauluntekijä Heli Kajo on tuttu paitsi SubTV:n suositusta Iholla-sarjasta, myös parin vuoden takaisista Euroviisu-karsinnoista. Vuonna 2010 Kajo osallistui Euroviisujen Suomen karsintoihin kappaleella Annankadun kulmalla. Kisojen kautta tuottaja Asko Kallonen nappasikin nuoren laulajan Warnerille.

Millainen kokemus Euroviisut olivat ja mitä se merkitsi urasi kannalta?

“Euroviisut oli hyvä kokemus, vaikka inhoankin kaikenlaista kilpailua. Jos olisin kuunnellut joitakin ystäviäni ja jättänyt menemättä peläten, että menetän naamani ja olen uncool, en olisi varmaankaan saanut näin nopeasti levydiiliä.

Myös euroviisukappale Annankadun kulmalla on mukana uudella levyllä. Kuinka levyn kappaleet ovat syntyneet valikoituneet pitkän prosessin aikana?

“Osa levyn biiseistä syntyi biisintekoputkessa, jonka aloitin heti levytyssopimuksen saatuani. Kökötin joka päivä pianon ääressä kuusi tuntia ja tein sinä aikana varmaan 60 biisiä tai aihiota. Niistä oli kuitenkin helppo erotella “hyvät” biisit omista terapialässytyksistä.  Muutamat biisit ( kuten Jos mä oisin tyttö ja Kiina) ovat ihan ensimmäisiä koskaan tekemiäni lauluja.

Biisit levylle löytyivät aika luonnostaan, mutta levyn tuotannon ja kulman löytäminen sen sijaan kesti pitkään. Koska kyseessä on ensimmäinen levyni ja teen biisit itsekseni enkä esim. bändin kanssa, valmista sointimaailmaa  ei ollut. Teimme tuottajani Janne Oinaksen ja pianisti-sovittajani Tapio Viitasaaren kanssa monia demoversioita ja kokeilimme erilaisia kulmia, kunnes lopulta löysimme sen, miten haluamme biisit tuottaa.”

Miten Iholla-sarja on muuttanut käsitystä itsestäsi ja julkisuudesta?

“Kuvatessani itseäni 6 kuukautta joka päivä kameralle opin ymmärtämään itseäni paremmin, mutta sarjassa olo ei ole vaikuttanut ajatuksiini.  En kamalasti mieti koko juttua enää.  Kun Iholla alkoi tv:stä, olin keskellä levyn viimeistelyä, ja se vei kaikki ajatukseni ja aikani. Pikkutytöt ovat joskus kikatelleet ja osoitelleet bussissa, ja kerran Manalassa joku tuntematon nainen halasi, mutta muuten en ole huomannut mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Olen saanut paljon kiitosviestejä sarjaa ja ekaa sinkkuani Jos mä kuolen nuorena  koskien, ja ne ovat tietenkin olleet älyttömän hienoja ja koskettavia jokainen.”

Elämäsi suloisin virhe kertoo miltein yksinomaan ihmissuhteista ja rakkaudesta. Miksi?

“Mistä muusta voisi kirjoittaa? Eikö rakkaus ole kaikista aiheista hienoin? Tietenkin ammennan biisini ideat omasta elämästäni ja kaikesta, mitä näen ja kuulen, mutta eivät tarinani kerro suoraa totuutta.”

Millaiset tulevaisuudennäkymät sinulla nyt on: Onko pöytälaatikossa valmiina jo seuraavat kolme albumia vai elätkö pikemminkin päivä kerrallaan?

“Ei ole pöytälaatikossa vielä mitään elämää suurempia hittibiisejä, vaan elän todellakin ihan päivä kerrallaan! Teen melkein päivittäin aihioita ja sananparsia, mutta parhaat biisit syntyvät hetken mielijohteesta ja fiiliksistä, joita käyn läpi. Yksi biisi on jo valmiina seuraavalle albumille, se kertoo insinööristä ja kahdesta merimiehestä.”

Keitä pitäisit esikuvinasi yhtäältä lauluntekijänä ja toisaalta ihmisenä?

“Lauluntekijänä minulle on aina ollut kova juttu Juice, Gösta ja Junnu Vainio. Heidän tapansa kertoa tarinoita on jotain ainutlaatuista, samalla koomista ja koskettavaa.

Ihmisinä ihailen yleisesti ottaen sellaisia tyyppejä, jotka onnistuvat olemaan ottamatta itseään ja tekemisiään liian vakavasti.”

Albumisi otsikkoa mukaillen: Mikä on oman elämäsi suloisin virhe?

“Tällä hetkellä se on kissanpentuni, joka herättää minut joka aamu puoli seitsemältä, vaikka haluaisin nukkua yhteentoista. Se helkutin katti on niin suloinen ja ärsyttävä samaan aikaan!”

*

Heli Kajon debyyttialbumi Elämäsi suloisin virhe julkaistaan 23. toukokuuta. Levynjulkaisukeikka Helsingin LeBonkissa keskiviikkona 30.5.

Teksti: Tuukka Hämäläinen

  • J.k.k

    siisti killi paituli honey…