Haastattelu: 25 vuotta soolouraa tehnyt Fish muistetaan yhä Marillionin hiteistä

Jaa Facebookissa
Kuva: Steve Cozart

Monelle suomalaiselle nimi Fish ei sano juuri mitään. Kun mainitaan Marillion, saattaa muutama muistaa yhtyeen 1980-luvun hitit. Sekä Fishillä että Marillionilla on kuitenkin faninsa myös Suomessa, mutta valtavirrasta tai radioiden soittolistoilta heitä tuskin löytää.

Tavoitan Fishin hiljattain alkaneelta kiertueeltaan, joka pysähtyy Helsingissä 4. lokakuuta. Mies saadaan langan päähän hotellilevähdyksen aikana keskeltä Norjan vuoristoa.

”Kiertue on sujunut hienosti, vaikka alkumetreillähän tässä vielä ollaan,” Fish kuvailee matkaa. ”Olemme saaneet hienon vastaanoton Englannissa sekä Saksassa, ja Köpenhaminassakin oli hieno konsertti.”

Myös uusi albumi A Feast of Consequences on saanut erittäin hyvän vastaanoton.

”Levy on saanut loistavia arvosteluja. Monet ovat sanoneet, että se on urani paras albumi. Se on hienoa kuulla etenkin, kun edellisestä 13th Star -levystä [2007] on ehtinyt kulua jo kuusi vuotta.”

Menneisyys ja fanit kulkevat mukana

55-vuotias Fish, oikealta nimeltään Derek W. Dick tunnetaan vieläkin parhaiten 1980-luvulla maineeseen nousseen Marillionin alkuperäisenä solistina. Yhtye saavutti valtavaa menestystä erityisesti vuoden 1985 Misplaced Childhood -albumilla, mutta Fish siirtyi soolouralle jo vuonna 1988.

”Sanoisin, että yleisesti minut tunnetaan vieläkin Kayleigh ja Lavender -kappaleista,” kuvailee Fish. ”Mutta erosin yhtyeestä 25 vuotta sitten ja sukupolvi on tavallaan vaihtunut. On jo paljon nuoria, jotka eivät edes ole kuulleet niitä kappaleita. Se on hyvä, koska en haikaile takaisin menneisyyteen.”

Kuten Marillionilla, on myös Fishillä erityisen tiivis suhde faneihinsa. Tämä alkoi jo 1980-luvulla Marillionin The Web -fanzinen muodossa, mutta on siirtynyt nykyisin internettiin. Fish pitää faneihinsa säännöllisesti yhteyttä rönsyilevien sähköpostien muodossa, ja uusi levykin oli jälleen ennakkotilattavissa valtavan 100-sivuisen kirjan muodossa.

”Se oli aivan erilaista vuonna 1981,” Fish kertoo fanikuvioista. ”Internet ja Facebook kehittyivät, ja toivat uuden tavan pitää yhteyttä. Se on paljon osallistuvampaa ja voi olla myös vaativampaa. Olen kuitenkin pitänyt itseni esillä, enkä todellakaan ole mikään Prince-tyyppinen hahmo.”

Uusi levy syntyi synkissä olosuhteissa

A Feast of Consequences -albumia äänitettiin vuosina 2010-11, jolloin Fishin elämässä riitti ikäviä käänteitä.

”Kävin läpi kaksi äänihuulten leikkausta, sekä vain kuusi kuukautta kestäneen avioliiton. Minun täytyi etäännyttää itseni tuosta ajasta,” Fish kuvailee.

”Kesti myös aikaa saada ääneni takaisin ja teimme muutamia keikkoja kolmen miehen akustisena yhtyeenä. Tämän vuoksi kaikki albumin kappaleet on sävelletty akustisesti ennen kuin edes aloimme miettiä sovituksia. Se oli hyvin perinteistä lauluntekemistä, eikä tietokoneella väkertämistä, kuten nykyään helposti käy.”

Uudelta levyltä ei ole julkaistu virallisia singlejä, mutta All Loved Up -kappale on noussut Puolassa peräti radiolistalle (sijalle 26). Kun kysyn, mistä hänen tuotantoaan tuntemattoman kannattaisi aloittaa, Fish vastaakin, että uusimmasta levystä.

”Se on rakennettu 1970-luvun hengessä ja sisältää paljon vaikutteita Yesiltä, Genesikseltä, Pink Floydilta ja muilta klassikoilta,” Fish kuvailee. ”Mutta samaan aikaan laulujen aiheet ovat hyvin ajankohtaisia, erittäin tätä päivää.”

A Feast of Consequences sisältää 5-osaisen, Ensimmäistä maailmansotaa käsittelevän High Wood -kappaleen ohella lauluja, joissa lauletaan niin ympäristökatastrofeista kuin sosiaalisesta mediastakin. Historiallisesta keskuskappaleesta huolimatta se on Fishin ajankohtaisimpia levyjä.

Tavastialla rokataan ja progeillaan tasapainossa

”Meillä on todella rokkaava show, jossa progressiivisempaa kamaa tulee sopivasssa suhteessa,” Fish kuvailee Suomeen tulevaa kiertuetta, joka kantaa nimeä A Moveable Feast. Miehen mukaan luvassa on paljon kappaleita uudelta levyltä, mutta myös raitoja Marillionin esikoisalbumilta Script for a Jester’s Tear (1983), jonka julkaisusta tuli alkuvuodesta kuluneeksi 30 vuotta.

Marillion ei Fishin aikana ehtinyt Suomeen lainkaan, mutta mies on keikkaillut Tavastialla vuoden 1995 Yin / Yang -kokoelmakiertueesta lähtien. Fish muistelee myös käyneensä Suomessa 13th Star -albumin kiertueella kuutisen vuotta sitten, mutta moista keikkaa ei ainakaan hänen nettisivujensa mukaan koskaan tapahtunut.

”Muistan, että Tavastialla esiinnytään aina erittäin myöhään ja tunnelma muistuttaa Gremlins -elokuvan baaria,” Fish muistelee. ”Siellä on aina erittäin riehakas yleisö. Ennen Suomea luulin, että Skotlannissa osataan ryypätä.”

Fishiä huvittaa paljon kun kerron, että Marillion esiintyi muutama vuosi sitten akustisella kiertueellaan Tavastialla. Yhtyeellä oli paikoin pieniä ongelmia saada yleisö hiljaiseksi.

”Akustinen keikka Tavastialla täytyy olla itsemurha,” Fish naureskelee. Yhtyeen ja ex-solistin välillä ei kuitenkaan ole pahaa verta. Pari vuotta sitten Fish jopa nousi Marillionin kanssa lauteille esittämään heidän esikoissinglensä Market Square Heroesin vuodelta 1982.

*

Fishin konsertin liput ovat myynnissä Tiketissä hintaan 32€.

  • P. Tynkkynen

    “Fish muistelee myös käyneensä Suomessa 13th Star -albumin kiertueella kuutisen vuotta sitten, mutta moista keikkaa ei ainakaan hänen nettisivujensa mukaan koskaan tapahtunut.”

    Fish heitti keikan Tavastialla 28. syyskuuta vuonna 2006. Kyseessä oli “The Return To Childhood” -tour ja itsekin olin paikalla. Settilista oli kaksiosainen, tauon jälkeen Fish esitti Marillionin tunnetuimman albumin “Misplaced Childhood” kokonaisuudessaan.

    Keikasta löytyy myös muutama pätkä Youtubesta hakusanoilla “Fish Tavastia 2006”