Erikoishaastattelussa Buena Vista Social Clubin Omara Portuondo

Jaa Facebookissa
Ujossa veteraanilaulajassa hehkuu Kuuban aurinko.

“Ensimmäiset lauluni opin isältäni. En tiedä onko näin Euroopassa, mutta Kuubassa kaikki laulavat kotona, vanhemmat, isovanhemmat”, kuubalainen veteraanilaulajatar Omara Portuondo kertoo. Lapsuuden sävelmistä kuuluvat jotkut edelleen hänen ohjelmistoonsa, kuten Tres Paladras.

“Se on tuutulaulu jota vanhempani lauloivat minulle. Ihmiset ympäri maailmaa tuntevat tämän laulun. Se muistuttaa minua lapsuudestani, vanhemmistani, kaikesta”, Suomessa tällä viikolla viitenä iltana loppuunmyydyille saleille konsertoiva kosmopoliitti jatkaa.

Kotimaasta energiaa maailmalle

Omaran ura alkoi Tropicana-klubilla kotikaupungissaan Havannassa vuonna 1945, kun isosisko Haydeen tanssiharjoituksia seurattuaan hänet pyydettiin rytmitajuttomuuden vuoksi kenkää saaneen tanssijan tilalle. Viisitoistavuotias ujo tyttö empi, mutta äitinsä sai viimein hänet vakuutettua tarttumaan tilaisuuteen. “Siinä ei ollut järkeä, koska minua aina nolotti näyttää jalkojani lavalla. Mutta yritin ja onnistuin.”

Koko nuoruutensa perheelle ja ystäville laulaneet sisarukset Haydee ja Omara liittyivät vuonna 1947 Loquibambia Swing -yhtyeeseen, jonka perusti sokea pianisti Frank Emilio Flynn. Vuonna 1952 Portuondon siskokset perustivat yhdessä Elena Burken ja Moralima Secadan kanssa vokaalikvartetin the Quarteto Las d’Aida, jota johti pianisti Aida Diestro. Omara lauloi Yhdysvaltoja kiertäneessä ja Nat King Colenkin kanssa esiintyneessä ryhmässä 15 vuotta.

Esiinnyttyään eri kokoonpanoissa, kuten Orquesta Anacaonassa ja Los Van Vanissa, lähti kotimaataan rakastava Omara soolouralle vuonna 1967 Kuuban ja Amerikan diplomaattisuhteiden katkeamisen seurauksena.

“Niin monet laulajat olivat lähteneet saarelta ja siellä oli aukko joka kaipasi täyttämistä.”

“Kaikkia kuubalaisia muusikoita kun he menevät musiikkikouluun opetetaan soittamaan Bachia, Beethovenia, Chopinia ja niin edelleen, ja lisäksi kuubalaista musiikkia. Kaikkien hyvien kuubalaisten muusikkojen, kuten aikoinaan Lecuonan, pitäisi opettaa joka puolella maailmaa musiikkikouluissa. Heille pitäisi antaa sama arvostus kuin Bachille, Beethovenille, Chopinille”, laulajatar kertoo muusikon elämästä Kuubassa.

Hän iloitsee siitä, että maassa on paljon nuoria muusikoita, jotka jatkavat perinteisen kansanmusiikin ylläpitämistä, ja muistuttaa, etteivät monet saaren muusikoista lähde koskaan kotimaastaan.

Mikä sitten on omaleimaisinta kuubalaiselle musiikille?

“Rytmi ja melodinen linja, soinnun siihen laittavat muusikot”, hän vastaa.

Tällä hetkellä Omara kiertää maailmaa Orquesta Buena Vista Social Clubin kanssa. Havannassa, Maleconin ulkopuolella korkealla merinäköalamaisemissa asuva, esiintymisen nautintoa hehkuva tähti kertoo saavansa energiansa tiivistahtiseen maailmankiertueeseen kotimaastaan.

“Kuubassa meillä paistaa aina aurinko ja meillä on meri. Saari on krokotiilin muotoinen. Me nimitämme sitä ‘Vihreäksi Krokotiiliksi’, siellä on niin paljon palmupuita ja ne myös antavat paljon energiaa, kuten koko luonto.”

Maansa musiikkiperinnettä ikänsä maailmalle vienyt artisti toteaa myös, että jos syntyisi uudelleen ja saisi valita, haluaisi olla edelleen kuubalainen; maan kaikkein positiivisten puolien vuoksi.

Ystävykset yhdessä jälleen

Maria Negra -nimisen jatsia ja kuubalaista musiikkia sisältäneen ensimmäisen sooloalbuminsa Omara julkaisi jo vuonna 1959. Latinogrammyn voittaneen albumin Gracias pitkän ja vaiheikkaan uran tehnyt Omara levytti vuonna 2008 kunnianosoitukseksi kuusikymmenvuotiselle uralleen.

Tänä keväänä ilmestyi albumi Omara & Chucho pianisti Chucho Valdésin kanssa, 14 vuotta ystävyksien edellisen yhteisen albumin jälkeen.

“Chucho on erinomainen, tunnen hänet samoin kuin hänen isänsä, Pepo Valdézin, jonka kanssa olen myös tehnyt töitä. Yhteistyömme on nopeaa ja helppoa. Tunnemme toisemme kuin hän olisi poikani, tai kuin olisimme veljeksiä. Musiikki pitää meidät kaikki yhdessä.”

Kokenut Suomen-kävijä itkettää boleroillaan

Suomessa Omara kertoo käyneensä 1970-luvulla jopa vuosittain. “Aikoinaan kävin siellä kaksi kertaa vuodessa kansainvälisissä konserteissa. He kutsuivat minut aina. Ensimmäisellä käynnilläni jo ihastuin maahan. Ihmiset olivat tosi herkkiä ja suopeita.”
Tällä kertaa hän tulee Suomeen yleisön häikäistäväksi Orquesta Buena Vista Social Club-kokoonpanon kanssa.

“Esitämme tyypillistä trova-nimistä kansanlaulua, joka on maamme ‘antiikkista’ musiikkia ja jatkamme sen perintöä, koska se on hyvänlaatuista. Esimerkiksi lauluni jonka nimi on Veinte Anos, on vuodelta 1930. Laulan myös modernia trova-laulua levyilläni.”

Wim Wendersin vuonna 2000 ilmestyneestä kulttuuriteoksi kiitellystä Buena Vista Social Club -elokuvasta tunnettuja konkareita Orquesta Buena Vista Social Clubin riveissä ovat Omara Portuondon lisäksi trumpetisti Guajiro Mirabal, laúd-virtuoosi Barbarito Torres sekä pasunisti Jesús “Aguaje” Ramos. Nuorempi sukupolvi nimekkäitä kuubalaismuusikkoja esittäytyy kokoonpanossa muun muassa sellaisilla kyvyillä kuin vokalisti Carlos Calunga ja pianisti Rolando Luna.

“Luulen, että Helsingissä tulemme itkemään Orquesta Buena Vista Social Clubin kanssa. Heillä oli aikoinaan maailman maine. Nyt on tullut mukaan uusia muusikoita. He ovat hyvin tunnettuja ja heistä pidetään paljon, koska soittavat kuubalaista rytmillistä musiikkia, ja bolerot laulan minä.”

Teksti: Maarit Haataja
Kuva: Juha Säijälä