Emmaa etsimässä -rautalankakirja julkaistiin Cafe Pirittassa

Jaa Facebookissa

 

 

Emmaa etsimässä – Suomalaisen rautalangan lyhyt historia -kirjan julkaisujuhla järjestettiin Cafe Pirittassa maanantaina, parhaaseen matinea-aikaan. Kirpsakka pakkanen lähes pakotti sijoittamaan kuumaan kaakaoon kermavaahdolla. Iltapäivätilaisuteen ja säätilaan olutta sopivampi juoma, ajattelin. Saavuin jo hyvissä ajoin, joten pääsin tutkimaan minulle eteisessä hymyn kera ojennettua kappaletta kirjasta omaan pöytääni.

Cafe Piritta täyttyi ääriään myöten, kun kuusikymmentäluvun teinit saapuivat tunnelmoimaan. Minäkin sain pöytääni charmanttia ja kohteliasta herraseuraa, eräs heistä osoitti tuopillaan olutajatukseni vääräksi. Kupliva keskustelu ja kaskut kiskoivat mukaansa myös ulkopuolisen. Tapahtuma näytti olevan paitsi alusta vanhojen ystävien tapaamiselle, myös odotettu sukellus menneeseen.

Pelkästä kahvitteluhetkestä ei ollut kyse, sillä erityisesti odotettiin The Sounds -yhtyeen live-esiintymistä. Bändi singahti kuuluisuuteen rautalankaversiollaan Suomi-iskelmän ikihelmestä Emmasta ja piti näin ollen ansaittua kunniapaikkaa kitaramusiikkibuumin etujoukoissa. Ennen kitarointia kuultiin kuitenkin kirjailija Arto Vilkon humoristisia ajatuksia kirjan valmistumisprosessista sekä yhtyeen itsensä hilpeitä muistoja hittikappaleen valinnasta sen valmistumiseen.

Emma kajahti odottavan yleisön kuultavaksii kirkkaasti ja vakaasti. Tarttuipa nostalgia nuorempaankin kuuntelijaan. Muistojen pikajuna kiidätti minutkin punaisen Lada Samaran etupenkille,  isän kanssa tätä nimenomaista kappaletta kuuntelemaan. Emma kajahti Pirittassa niin varmoin ottein, että oli vaikea uskoa edellisestä esiintymisestä vierähtäneen kymmeniä vuosia.

Itse kirja, Emmaa etsimässä – Suomen rautalangan lyhyt historia, on paljon perusteellisempi katsaus sekä rock’n’rolliin  ilmiönä että kuusikymmenluvun Suomeen, kuin otsikkonsa antaa ymmärtää. Vilkon teksti on ilmeikästä ja mielenkiintoista luettavaa aikalaisten lisäksi kenelle tahansa, joka on kiinnostunut populaarimusiikin murroksesta ja rockin saapumisesta Suomeen. Runsaat artisti- ja kappaleviittaukset innostavat perehtymään kirjan antiin esimerkiksi Spotifyn avustuksella. Näin alkuun tunnelmaan voi kuitenkin virittäytyä vanhojen hyvien aikojen kaikuja toistavan, jo legendaariseksi muodostuneen The Soundsin Emma-version kanssa.