Ainutlaatuinen ja epäsymmetrinen Jaakko Laitinen & Väärä Raha

Jaa Facebookissa

Lappilaismuusikoiden Helsingissä perustama Jaakko Laitinen & Väärä Raha kuuluu suurten suomalaisten kulttiyhtyeiden jatkumoon jo neljän ja puolen vuoden olemassaolon jälkeen; meillähän on aina ollut näitä tekijöitä, jotka eivät soi hittiradioissa tai hallitse listoja, mutta joita kuunnellaan sitäkin uskollisemmin.

Kulttibändiksi Väärä Raha on siitä kenties erikoinen, että sen tyyli tihkuu suomalais-slaavilaisen, kansaanmenevän romantiikan sydänverta. Oikeudenmukaisessa maailmassa sen pitäisi olla aivan jokaisen musiikkia. Toisaalta yhtyeen tulenpalava soitanto ei sovi seisoneen huoltoasemakahvin nauttimisen taustalle, se vaatii kuulijaltakin heittäytymistä. Iskelmän ja slaavilaisen romanssin ohella Väärä Raha ammentaakin Balkanin mustalaismusiikista, myös sen rosoiselta ruohonjuuritasolta: muusikot ovat käyneet opintomatkoilla sellaisissakin serbialaiskapakoissa, joita ei matkaoppaissa mainita.

Kahden levyn ja muutaman sadan keikan jälkeen Väärästä Rahasta on hioutunut monen mielestä Suomen paras livebändi. Jaakko Laitinen & Väärä Raha (2010) esitteli tyylin, kotikulmille nyökkäävä Yö Rovaniemellä (2012) varioi sitä erikoisempien rytmien ja myös hekumallisempien tunnelmien suuntaan. Kolmas levy on jo äänitetty, eikä ehkä ole liioiteltua toivoa sen ilmestyvän syksymmällä.

Väärän Rahan sävellyksistä vastaavat tätä nykyä kaikki yhtyeen jäsenet, mutta vokalisti-sanoittaja Jaakko Laitinen, 31, on orkesterin itseoikeutettu keulahahmo. Hän sai vastata muutamaan kesäiseen kysymykseen.

Mikä on Väärän Rahan suhde perinteiseen suomalaiseen tanssilavakulttuuriin? Oletteko soittaneet paljon lavoilla?

“Ei olla koitettu tarjota Väärää Rahaa hirveästi tanssilavakeikoille, kun emme pysty tarjoamaan tanssikansan vaatimaa kolmea setillistä tuttuja tanssirytmejä pareittain, vaan monet meidän biisit ovat rytmeiltään ainutlaatuisia ja epäsymmetrisiä. Joskus on pyydetty, ja meillä on takataskussa olemassa setillinen kultaisia iskelmiä. Se on hienoa hommaa, kun saa hetkisen vierailla tässä upeassa musiikinlajissa, mille meidänkin musiikki on paljon velkaa. Ja se on hauska heittää väliin joku Balkanin perinnerytmi ja katsoa miten suomalaisen lapikas ja lattia sen selvittävät.”

Väärä Raha on heittänyt viime vuosina huikean määrän kesäkeikkaa. Mitä kesäkeikkailu merkitsee teille?

“ Meille lappilaisille Etelä-Suomen kesä sinertävän hämärine, lämpimine öineen on todella salaperäinen. Kesällä on kyllä mukava soitella, kun pääsee kapakoista ja konserttisaleista ulkoilmaan ja saa auringon, tuulten ja sateiden hyväillessä laulaa ihmisille. Suomalaiset kansanakin ovat muutaman kuukauden täynnä iloa ja touhukkuutta näytettyään yhdeksän kuukautta niin harmaata ja tympeää naamaa. “

Mitä odotatte Ilofestivaalilta?

“Ilofestivaalilla on nähdäkseni kaikki kohdallaan. Esiintyjälista on hyvällä maulla koottu, ja pitää koittaa ehtiä katsomaan monta keikkaa. Kaikki tämä Kellokosken perinteikkäällä Männistön lavalla, alkukesän toiveikkaassa hymyilyssä. Näiden takia keikkailu on mukavaa hommaa!” 

Ilofestival Tuusulassa Kellokoskella Männistön lavalla 15.6. Liput Tiketistä 29 €. Portilta 35 €.

www.ilofestival.fi