Eero ja Kristian: Toinen puoli

Jaa Facebookissa

Eero Raittinen ja Kristian (aka Bengt Huhta) olivat saaneet maistaa 1960-luvun loppuun mennessä menestystä kumpikin omilla tahoillaan: Eero veljensä Jussin kanssa The Boys -yhtyeessä ja Kristian aikansa pop-idolina (joskin ilmeisen vastahakoisena) ja jopa ensimmäisen Syksyn Sävelen voittajana. (Näin on säv./san. Aarno Raninen).

Kuusikymmenluvun lopulla LP-levyjä julkaistiin Suomessa edelleen suht’ harvakseltaan. Levyt olivat ostavalle nuorisolle ilmeisen kalliita.

Varsinkin soololevyt odottivat vielä läpimurtoaan. Ajalle oli tyypillistä, että samalle levylle koottiin useamman artistin (tässä tapauksessa kahden) aiemmin singleinä julkaistuja kappaleita – tämä koski erityisesti iskelmäsaran levyjä.

Kappaleet olivat useimmiten käännöstavaraa, kuten tälläkin kiekolla. Yleensä levy-yhtiöiden taiteellinen panostus jäikin tähän seikkaan. Julkisuus oli hakusessa.
Mosse Vikstedtin johtama RCA ei tehnyt suurta poikkeusta. RCA edusti Suomessa monikansallista yritystä, ja heidän levynsä olivat useimmiten hyvin tuotettuja ja tyylikkäästi paketoituja.

Tämäkin levy oli teknisesti mainiosti toteutettu ja kansikuvan (yksinkertaisen tyylikäs) näpsi alan valioihin kuulunut Kalle Kultala. On vaikea tietää, yrittikö RCA nostaa esiin hiukan alamaissa olleen Eero Raittisen juuri mainetta ja julkisuutta saaneen Kristianin siivellä.

Levyn menestys ei tainnut vastata odotuksia, ja LP onkin nykyisin erityisen vaikeasti löydettävissä. Se kielii heikosti sujuneesta myynnistä sekä kehnosta markkinoinnista.

Levytykset ovat vuoden 1968 lopulta ja 1969 vuoden alusta. Keräiltäväksi tämän levyn tekee artistien lisäksi se seikka, että sille päätyi myös aiemmin julkaisematonta materiaalia. Eeron kappaleet Jokeri ja Sen tietää kyllä saat sekä Kristianin Puusydän ja Itse tieni valitsen ovat saatavana vinyylimuotoisena ainoastaan Toinen puoli -levyllä. Eeron versioima Fine and Mellow -kappale on saanut taustoilleen The Boys -yhtyeen ja fonissa on nuori jatsari Eero Koivistoinen (altosax) ja tuleva äänitealan johtaja Arto Alaspää (trumpetti). Muita Eeron tulkintoja myötäilee Aarno Ranisen Orkesteri. Kristiania säestää sama kokoonpano plus parilla kappaleella ruotsalaisyhtye Sten & Stanley (Nilsson).

33 1/3 –kierrosta pyörivälle mustalle pvc-muovinpalalle vuodelta 1969 antaisin hinta-arvion 50 €. Tätä ei ole tarjolla usein.

Teksti: Harry Nikander