Metallimies Tonmi Lillman Depeche Mode -agenttina

Jaa Facebookissa

Tiistaina Hartwall Areenalla esiintynyt Depeche Mode sai kotimaisen metallimiehenkin tunnelmoimaan. Muun muassa To Die Forin, Ajattaran ja Kylähullujen riveissä vaikuttava rumpali Tonmi Lillman lähti Rytmin agentiksi katsomaan, miltä meininki vähän raskaamman musiikin ammattilaisen silmin näyttää!


Tonmi Lillman

“Saapuessani Areenalle lavalla soitteli viimeisiä kappaleitaan allekirjoitaneelle ennestään tuntematon Nitzer Ebb, joka ei suuremmin hätkäyttänyt suuntaan eikä toiseen. Kahden rumpalin/perkussionistin ja laulajan muodostama trio soitti taustanauhojen avustuksella melkolailla mitään sanomatonta elektropoppia – tosin taidokkaasti – homma tuntui pelaavan ja soundit olivat erittäinkin toimivat.

Pienen odottelun jälkeen siirryttiin sitten itse asiaan eli lavalle kipusi Depeche Mode. Koska kyseessä on “Sounds Of The Universe” -albumin mukaan nimetty kiertue on ymmärretävää, että valtaosa kappaleista koostuikin kyseisen albumin raidoista, joka ei vältämättä ollut se paras ratkaisu. Yhtyeeltä löytyy kuitenkin hienoja kappaleita jo kolmenkymmenen vuoden ajalta. Keikka potkaistiin käytiin kappaleella “In Chains”, joka tasapaksuudessaan ei saanut lähes täyteen myytyä Hartwall Areenaa juurikaan syttymään. Jo toisena kuultu “Wrong” sai homman hieman paremmin liikkeelle.

Alussa myös ihmetytti melko tökerösti toteutettu taustascreen, ja yhtyeen visuaalinen anti olikin aivan toista luokkaa kappaleissa joissa luotettiin hillittyyn, mutta tyylikkääseen valoshowhun tausta-animaatioiden sijaan. Myös liian suuri volume haittasi keikasta nauttimista, joten korvatulpat olisivat todellakin olleet paikallaan.

Kappaleet kulkivat hienosti ja yhtyeen ammattitaitoa ja kokemusta ei voinut olla huomaamatta, mutta kappalevalinta sai varsinkin setin alkupuolen tuntumaan melko tasapaksulta. Vasta neljännen kappaleen kohdalla päästiin nauttimaan vanhemmasta tuotannosta ja sen huomasi yleisön reaktioista, jotka olivat aivan eri luokkaa kuin yllättävän vaisu alku. Myös upeasti kitaristi Martin Goren ja sessio-kosketinsoittaja Peter Gordenon duona toteuttamat akustiset “Insight”, “Home” ja encoret aloittanut “Dressed In Black” olivat hienoa vaihtelua muuten keskitempoisessa ja tasapaksussa setissä.

Yhtä kaikki vuosien kokemus näkyi ja kuului ja laulaja David Gahanin karismaa ei käy kiistäminen. Kiertuetta aikaisemmin vaivanneet ongelmat eivät ainakaan näkyneet eivätkä kuuluineet Helsingissä, ja keikka olikin antoisa kokemus Depeche Moden uskolliselle fanikunnalle. The Fire Still Burns.”

Kappalelista:

– In Chains

– Wrong

– Hole To Feed

– Walking In My Shoes

– It’s No Good

– A Question Of Time

– Precious

– World In My Eyes

– Insight

– Home

– Miles Away / The Truth Is

– Policy Of Truth

– In Your Room

– I Feel You

– Enjoy The Silence

– Never Let Me Down Again

–Encore–

– Dressed In Black

– Stripped

– Behind The Wheel

– Personal Jesus

Jäsenet:

David Gahan – laulu

Martin Gore – kitara, koskettimet, taustalaulu

Andrew Fletcher – koskettimet

–Sessiomuusikot–

Peter Gordeno – keyboards, backing vocals

Christian Eigner – drums, keyboards

 • phd

  “Koska kyseessä on “Sounds Of The Universe” -albumin mukaan nimetty kiertue on ymmärretävää, että valtaosa kappaleista koostuikin kyseisen albumin raidoista”

  Noh, täh, ei todellakaan valtaosa. Katsoo nyt sen kappalelistan läpi.

  Oma mieltä ei taasen noi Goren laulamat biisit oikein lämmittäneet. Noh, makuasia.

 • mp

  Joo, 5/20 ei taida olla “valtaosa”. Ilmeisesti kyseinen keikan kommentoija ei ilmeisesti tunnistanut kaikkia biisejä ja miltä levyiltä ne olivat?

  Itse keikasta, olihan se hyvä veto (kaikki 4 viimeisintä Suomen DM-keikkaa nähneenä), mutta ei aivan täydellinen. Mielestäni edellisen kiertueen keikka oli parempi. Yleisö oli kyllä hyvin mukana, ainakin osassa laulatetuista biiseistä. Edellisen keikan paremmuuden syy on se, että Playing the angel oli uusimpaa nähden vahvempi. No makuasioita..

 • Unknown

  Niin, jos ei tunne kun Vialatorin ja siitä uudempaa, niin onhan se vaikea nauttia “tasapaksusta”.

  Itseäni ainakin kyllästyttää jo loppuunkalutut MAS, ETS, PAP jne…olisi saanu olla vieläkin vanhempaa tuotantoa enemmän.

 • Tonmi Lillman

  Anteeksi kovasti kirjoituksessani termi “valtaosa” jonka olisin voinut hyvin korvata sanoilla “suuri osa”. Pointtina minulla tuossa vaan oli se totuus että pitkäaikaiset fanit, joita ikäjakauman mukaan näytti suurin osa paikalle saaapuneista olevan haluaisivat kuulla myös niitä kenties jo puhkikaluttujakin hittejä, hyvin ristiriitaisen vastaanoton ja tasapaksun uuden tuotannon sijaan.