Levyarvio: Valtion taiteilijaeläke meni oikeaan osoitteeseen Jukka Syreniukselle

Jaa Facebookissa

Hiljattain Valtion taiteilijaeläkkeen saanut porilainen progressiivisen rockin, bluesin ja jazzin kitaristipioneeri, säveltäjä ja laulaja/lauluntekijä Jukka Syrenius (61) on hyvässä iskussa. Arvostetun Elonkorjuu-yhtyeen perustaja on jälleen oman soolotuotantonsa parissa.

10 biisiä on täyttä cool-meininkiä, jotka ovat livetaltioitu tämän vuoden helmikuussa trion klubikeikalta. “Freddie’s Combo” on nimensä mukainen kunnioitus Freddie Kingille ja groovailee Highwayn sävyissä.
Syreniuksen “Crimson of Love” taas on soulahtavaa rockbluesia Jimi Hendrixin suuntaan.

Syreniuksen komppipari Kepa Kettunen (rummut) ja Ape Anttila (sähköbasso) seuraa kitaristia autenttisin ottein. Muita covereita muun muassa Billie Robertsilta “Hey Joe”, Thelonius Monkilta “Round Midnight” ja Aaron T Walkerilta “Stormy Monday”. Syreniuksen “Let’s Enjoy It”, jossa Anttila soittaa varsin komean ja pitkän bassosoolon. Kepa Kettunen saa myös maukkaan perkussiomaisen soolotilansa.

Syreniuksen “Le Champion” on klassikkobiisi ja Karibia-veto yhdistettynä fuusioon. Tämä muistetaan mieleen jäävän päämelodiansa kautta 80-luvulta asti suositusta tv-tunnaristakin. Jälleen Anttilan komeaa sooloilua.

Jukka Syreniuksen elämänmakuinen, moni-ilmeisen persoonallinen kitarointi on omintakeista ja painii omassa sarjassaan oman tyylinsä uskollisuuden ansiosta. Pohjavirettä löytyy muun muassa Kingeissä, Hendrixissä, Winterissä, Greenissä, Gallagherissa. Kastiin vielä ripaus sävyjä Santanalta ja jopa Alvin Leeltä. Syreniuksen laulutulkinnat luovat myös oman kulmansa ja kuulostavat paikka paikoin varsin mustalta.

Oma soundi ja tyyli on kuitenkin se, joka ratkaisee!
Tässä sitä.

JUKKA SYRENIUS BAND
HARD LABOUR
Touch Records
****

Teksti: PALE SAARINEN