Levyarvio: Tuomari Nurmion Paratiisin puutarha on vuoden kotimainen albumi

Jaa Facebookissa

Pastisseja luodaan ja niitä synnytetään. Pitääkin. Aniharvassa kuitenkin ne, jotka ovat lähes aina ajassa. He ovat uniikkeja omien laulujensa omaperäisenä sanansaattajana.

Tuomari Nurmion uusi 60-vuotisjuhla-albumi on kiistatta merkittävän laulaja/lauluntekijän musiikkikirjallisuuden parhaita teoksia. Nurmio on niitä harvoja “todellisia uniikkeja” tässä maassa, joka on tonkinut perinnemusaa läpikotaisin alkulähteistä saakka. Se kuuluu myös tekemisissä. Ja tällä loistavalla uutukaisella erityisesti! Studiotyöskentelystä välittyy tekemisen ilo ja aidot kollektiiviset fiilikset.

Nurmio kertaa roots-albumillaan koko uransa ylväimpiä hetkiä kuin Tom Waits Mule Variationsilla. Toisaalta myös kuin hän olisi muistellut putkiradiosta kuultuja lapsuutensa ja varhaisnuoruutensa suosikkeja. Elvis, suomi-iskelmä, 60-luvun brittipop, rautalanka, Harry Nilsson-tunnelmat, turkkilaiset mystiikat… Kaikki nämä välittyvät nostalgianomaisesti tähän päivään. Tusina hienoja biisejä – Tuomari Nurmion biisejä, jotka vain hän voi tulkita. Pohdiskelevia, nerokkaita tekstejä, mytologiaa, rakkauden kurjinta ja sähköisen kaunista/villiä puolta… Kuin kaikki tämä olisi taltioitu jo kauan sitten.

Nurmio lähestyy voimalla kohti vanhan tuotantonsa diggareita. Hullu puutarhuri-levyn kokeellisuudet ovat tipotiessään. Studiosessioita varten kasattu bändi soittaa komeasti, kuten aina maestron pitkän uran eri kokoonpanoissa. Perkussiot ja blosarit saavat tilaa. Kaiken tämän tuottaja Janne Haavisto on saanut hienosti paketoitua. Tämän vuoden kotimainen albumi. Siitä vielä ylimääräinen lisäpointsi!

*****

Teksti: PALE SAARINEN

TUOMARI NURMIO
PARATIISIN PUUTARHA
Ratas