Levyarvio: Topi Sorsakosken hieno viimeinen kokonaisuus

Jaa Facebookissa
Loppukesällä vaikeaan sairauteen menehtyneen Topi Sorsakosken viimeinen albumi taltioitiin keväällä ja kesällä. Topi halusi saada albuminsa valmiiksi vointinsa vaihtelevuudesta huolimatta.

Loppukesällä vaikeaan sairauteen menehtyneen Topi Sorsakosken viimeinen albumi taltioitiin keväällä ja kesällä. Topi halusi saada albuminsa valmiiksi vointinsa vaihtelevuudesta huolimatta. Hän halusi toteuttaa sen pitkäaikaisten taustavoimiensa tuottaja Pedro Hietasen, kitaristi Esa Pulliaisen, äänittäjien Risto Hemmin ja veljensä Antti Tammilehdon kanssa. Mukana on valikoitu hieno bändikokoonpano, kapellimestarina ja orkesterin sovittajana Arttu Takalo. Lisänä jylhiä arreja!

“Tummansininen sävel” on tuotettu ajatuksella ja isolla budjetilla. Topi Sorsakosken laulussa on poikkeuksellisen suurta tulkinnallista syvyyttä. Valaistunut, dramaattinen soundi kulkee käsikynkässä leijuvan, levollisen rauhan kanssa.

Kyse on levykokonaisuudesta, jossa on kaari alusta loppuun. Esa Pulliainen päättää albumin tyylikkäällä kitarainstrumentaalilla “Broken Promise Land”.

Jonne Aaronin säveltämä ja Veksi Salmen sanoittama “Viimeiseen korttiin” on klassikko syntyessään. Albumin avaa Tapio Rautavaaran alun perin levyttämä “Tuopin jäljet”, jossa kannattaa kuunnella kuinka nerokkaasti Arttu Takalo on sovittanut orkesterin tenhon niin alkusoittoon
kuin verseihin. Tähän päälle artistin väkevä lataus. Vetää hiljaiseksi.

DVD-dokumentissa kuljetaan äänitystunnelmissa, Topin filosofoinneissa ja tuotantoryhmän haastatteluissa. Kyyneleet virtaavat laulajan kertoessa tunnelmistaan ja henkevyydestään uudelle albumilleen.

TOPI SORSAKOSKI
TUMMANSININEN SÄVEL
Parlophone
****

Teksti: PALE SAARINEN (CD + DVD)