Levyarvio: Raappana – Kaikkea muuta kuin tuuliajolla

Jaa Facebookissa

Suomi-Reggae 2013 on genrenä yhä vankempi. Kantaaottavat, humanitääriset ja filosofoivat tekstit yhdistyvät keinuvaan tanssirytmiin. Tuntuu yksinkertaiselta reseptiltä, mutta sitä se ei suinkaan ole. Tämä aurinkobiitti on kolissut crossoverin tavoin.

Raappanan 15 biisin uutukainen on taattua tavaraa. Jälleen bändinä Jukka Pojankin taustalla komppaava tasokas Sound Explosion Band, joka on kuin ammattitaitoisen timpurin pakki, jossa on vain ne tarvittavat työkalut. Ei mitään muuta! Tuottajana, säveltäjänä, sovittajana ja all around-muusikkona niin ikään tuttuun tapaan Tommi “Bommitommi” Tikkanen. Samoin sanoitukset Raappanan (Janne Pöyhösen) käsialaa. Vierailijoina muun muassa Paarma ja neljä taustalaulajaa.

Tuuliajolla-albumilla on nerokkaita musiikillisia lisävärisävyjä muun muassa Senegalista (Kylmä kivi), Mexicosta (Kauas Pois) ja jopa ripaus Tamla Motown-soultuulahduksista. Hyvänä esimerkkinä tästä “Onnelliset ajat”, (säv. Paarma-Bommitommi), jossa viitteitä Smokey Robinsonin / Curtis Mayfieldin suuntaan.

Tekstilyriikka nojautuu tiukasti loppusointuun. Olisi mielenkiintoista kuulla puoliriimejäkin. Näin ollen kielellisiä sävyjä tulisi lisää ja rytmin kanssa olisi mahdollista vielä enemmän polyrytmisemmin operoida.

No hätä! Kokonaisuudessaan kuitenkin kelpo meininkiä ja tuotantona kuin osaksi täydentäen Jukka Pojan popahtavaa stuffia.

RAAPPANA
TUULIAJOLLA
Suomen Musiikki & Ylivoima Ay
***

Teksti: PALE SAARINEN