Levyarvio: Iskelmä-Suomi-boksi on huikea kokonaisuus

Jaa Facebookissa

Yhtä analyyttisesti tätä aihetta ei olla varmasti koskaan käsitelty. Boksi sisältää 172-sivuisen kirjan sekä 14 cd:tä. Toimitustyö on tehty esimerkillisen huolellisesti ja kunnianhimolla. Sarka ei ole ollut helppo. Reino Helismaan sanoin: “Niin paljon on aihetta lauluun”

Parhaimmillaan suomi-iskelmässä on oma klanginsa ja iskelmällisyyttä löytyy myös suomalaisen rockin ja popin puolelta. Hyvänä esimerkkinä tästä on Eppu Normaalin “Tahroja paperilla”.

Tämä boxi kuljettaa merkittävimpiä levy/keikka-artisteja aikajanalla muun muassa Georg Malmsténista Matti Jurvaan, Olavi Virrasta Laila Kinnuseen, Jari Sillanpäästä Anna Erikssoniin ja Suvi Teräsniskasta Tuure Kilpeläisen Kaihon karavaanareihin. Kokoelman 14. levy Radioaarteita (1955,1962, 2008) vie kuulijan Ylen radiotuotannon helmiin ja harvemmin kuultuihin esityksiin.

Artistien lukumäärä yli 300 laulun kohdalla kuvaa aikakausien tyylisuuntauksia ja toimintatapoja. Musiikillinen matka kulkee 1920-luvulta aina näihin päiviin saakka. Haastateltavien lukumäärä on niin ikään mittava.

Tässä muutamia mielenkiintoisia lainauksia näistä haastatteluista kirjaosuuden sivuilta:

“Jos laulajista puhutaan, niin sitten puhutaan Olavi Virrasta. Nyt joku taas suuttuu, mutta ei suomalaiset mitään varsinaisesti laulukansaa ole. Mua harmittaa ja surettaa semmoinen saatananmoinen keskinkertaisuus, ja siitä on tehty jonkinlainen hyve. Sitten kun puhutaan Olavi Virrasta, niin puhutaan jostain ihan muusta asiasta”. (Esa Pulliainen)

“Rock’n’rollin mukana aukesi kuitenkin maailma, joka ensimmäisen kerran ei ollut kenenkään muiden kuin nuorten. Me oltiin se ensimmäinen ikäpolvi ja kauhean ylpeitä siitä. Luultiin, että muutetaan koko maailmankaikkeus. Näin ei ikävä kyllä tapahtunut”. (Vexi Salmi)

“Esiintyvä taiteilija on hirveän helposti se, joka huutaa: ‘Rakastakaa minua, tykätkää minusta’. Jos haluaa maksimaalista suosiota, niin monia asioita jää näkemättä ja monia taitoja jää itsessään kehittämättä. (Anna Eriksson)

“Kun Muistatko Monrepos’n tehtiin, niin muusikkokollegat sanoivat, että siinä huomaa jo toisessa soinnussa, että sä olet jazzmies. Ei mene ihan Metsäkukkien tyyliin”. (Erik Lindström)

“Suomalainen tango on – niin kuin Topi Kärki sanoo – yhdistelmä venäläistä romanssia ja saksalaista marssia”. (Pedro Hietanen)

“Carola oli kuutta tai seitsemää kieltä sujuvasti hallitseva ihminen, joka oli kulttuurillisesti hyvin selvillä asioista. Mulle hän on ollut tulkitsijana ihan omaa luokkaansa”. (Jukka Orma)

“Haittapuolena on se, että kun olet vetänyt keikan – hyvän tai huonon – niin siinä on hyvä syy juhlia. Keksin sellaisen kolmen p:n menetelmän. Peili, pullo ja puhelin”. (Kari Tapio)

Ammennettavaa riittää. Hienoa työtä!

ISKELMÄ-SUOMI
KYMMENEN TARINAA KAIHOSTA, KILOMETREISTÄ JA ISKELMÄSTÄ
Warner Music Finland
****

Teksti: PALE SAARINEN