Levyarvio: Heli Kajon esikoisalbumilta löytyy toimivaa poppia ja pettymyksiä

Jaa Facebookissa

Subin Iholla-sarjasta tuttu lauluntekijä Heli Kajo julkaisi eilen esikoisalbuminsa Elämäsi suloisin virhe.

Heli Kajon albumi starttaa nimikkobiisillä Elämäsi suloisin virhe, joka on loistoesimerkki hyvästä pop-kappaleesta. Biisi on virkeä ja koukuttava, muttei missään nimessä tyhjänpäiväinen. Sitoutumisongelmaisen naisen ironinen tilitys erottuu massasta ja asettaa sävyn koko albumille.

Valitettavasti nimikkobiisi jää albumin parhaaksi ja toinen kappale Jos mä oisin tyttö tuhoaa aloitetun tunnelman tehokkaasti. Kappale on toivottoman pateettinen fantasia täydellisestä miehestä ja rakastelusta, jonka tyttömäinen romantisointi on räikeässä ristiriidassa avausraidan kanssa.

Alku kuvastaa Heli Kajon koko albumia. Hyvien hetkien lomassa on tylsiä ja kliseisempiä, eivätkä sovituksetkaan aina päätä huimaa. Parin vuoden takainen euroviisuehdokaskappale Annankadun kulmassa soi aika hyvin muiden biisien joukossa, mutta Barcelona, Kiina ja Thelma & Louise ovat jälleen heikompaa osastoa.

Ei voi kiistää, etteikö Heli Kajo olisi taitava säveltäjä ja laulaja, mutta sanoittajana hän kaipaisi laajempaa aihemaailmaa. Vaikka tekstit käyvätkin valtavirran maskuliinista tyyliä vastaan, alkavat pettämisestä ja ihmissuhteista kertovat biisit väsyttää täyden albumin mitassa. Sinkkubiisi Jos mä kuolen nuorena erottuu tässä mielessä edukseen, sillä se avartaa edes hiukan Kajon ilmaisua.

Elämäsi suloisin virhe on lopulta ihan kiva levy, mutta se ei erotu tarpeeksi valtavirrasta, ja on hankala uskoa, että se tulisi kestämään aikaa. Lisäksi albumi on hiukan lyhyt, oikeastaan yhdeksän kappaleen mittainen, sillä kymmenes raita on vain tunnelmoiva remix avausraidasta (ilman laulua).

Heli Kajo
Elämäsi suloisin virhe
Warner Music
***

Teksti: Tuukka Hämäläinen

Lue Heli Kajon haastattelu tästä.

  • Pettynyt

    Katos vaan, jäbähän osu nappiin. Heli Kajo on hyvä livenä, mutta tämä levy on todella lattea. Ei yhtään kajomainen. Muutenkin pelkästä panemisesta lauletaan koko ajan. Ja pettämisestä. =/