Levyarvio: Hassisen Kone ravisteli yhteiskuntaa oikeasti

Jaa Facebookissa

Viime ajat ovat olleet yhtä Cd-boksien juhlaa. Nyt kotimaisen uuden aallon kulmakiven, Hassisen Koneen koko levytetty tuotanto on sisällytetty kuuden levyn boksiksi.
Muistan kun vuonna 1980 vielä melko vihreät, mutta sitäkin lahjakkaammat joensuulaismuusikot jutustelivat haastattelussa hillitysti uudesta bändistään ja Muoviruusuja omenapuissa -biisistä YLE:n Rockradiossa. Hassisen Kone ehti vaikuttaa vain kolmen vuoden ajan, mutta julkaisi peräti neljä albumia ja teki ison määrän keikkoja. Bändi soitti alusta asti taidokkaasti ja tiukasti. Sen voi hyvin todeta myös tämän boksiin levyillä viisi ja kuusi, joissa kuulee livetaltiointeja Tuuliajolla-kiertueelta, Vanhalta Yo-talolta, Kulttuuritalolta, Provinssirockista ja jäähyväiskeikalta Kaivopuistosta.

Kinnusen veljesten Harrin ja Jussin soittoa on ilo kuulla. Kitaristi Reijo Heiskanen soittaa alusta asti niin ikään tyylikkäästi. Ismo Alankon viikatekitarakomppailu tarjoaa lisätäytettä. Esikoisalbumilla Täältä tullaan Venäjä biisit ovat rallihenkisiä, mutta lyriikoissa on satiirisen huumorin ohella jopa suorapuheista kantaaottavuutta ja progehenkisiä sväärejä. Soitossa on paljon vaikutteita reggaesta ja skastakin. Liekö Jamaika-osasto ja The Police ollut osaltaan innoittamassa? Rumat sävelet-levyn Tällä tiellä -biisi on hienoimpia taltiointeja mitä kotimaisessa rockissa on koskaan julkaistu. Jussin taitavissa bassokuvioissa on yllätys, yllätys – sitä progea. Se ohjailee upeasti koko biisin tunnelmaa.

Ismo Alangolle Hassisen Kone oli virallisesti se julkisin näyttö superlahjakkaista kyvyistään uutena suomalaisen uuden aallon rockin laulaja-lauluntekijänä. Heiskasen jäädessä pois Hassisen Koneesta Jukka Orma tuli kitaristiksi, tuoden soundiin psykedeliaa. Samalla Hassisen Kone laajeni: Safka Pekkonen, kosketinsoittimet, Antti Seppo, saksofonit ja perkussioihin Hannu Porkka. Vuonna 1982 julkaistut moderni Harsoinen Teräs ja High Tension Wire jäivät hienon bändin viimeisiksi albumeiksi. Tässä voi jo kuulla kuinka Sielun veljet-kaiut kummittelevat. Tasokas boksi tarjoaa myös joukon demoäänitteitä, single- ja kokoelmalohkaisuja, kuten muun muassa debyytin Kolumbia orkesteri, mainion version Irwin Goodmanin 60-luvun biisistä Raha ratkaisee, On jouluyö, nyt laulaa saa, Alice Cooperin klassikko School’s Out Ismon suomennoksena Koulut kii, sekä viimeisen kokoonpanon uustulkintoja vanhasta materiaalista.

Extrana myös kahdeksan englanninkielistä julkaisua valikoiduista biiseistä. Tyylikäs kansivihkonen pitää sisällään diskografian, paljon valokuvia, autenttisia tekstikynäelmiä, muusikoiden taustatietoja aina näihin päiviin, Jukka Orman historiakirjoituksen & biisiluonnehdinnat sekä Tero Lietteen toimittaman Ismo Alanko -haastattelun Sini Monosen litterointina.

Muhkea boksi alleviivaa 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alkupuolen maailmanlaajuisen rockelämän merkittävyyttä, aikakautta, jolloin rockmusiikissa yhteiskunnallisestikin todella tapahtui ja syntyi ravistelevaa uutta ja ennenkuulematonta musiikkia.

HASSISEN KONE

JUROT NUORISOJULKKIKSET

Koko tuotanto Koko Tarina 1980-1982

Poko Rekords
****

TEKSTI: PALE SAARINEN

KUVA: POKO REKORDS / MÄSI