Levyarvio: Erin – Enemmän vähemmällä

Jaa Facebookissa

Kupliva, pirskahteleva, leikkisä ja hapokas. Erin sopii hellepäivän piknikille viinirypäleiden ja suolakeksien kylkeen siinä missä letkeä valkkarikin. Aika on marinoinut ex-naikkarista esiin ajattelevan muusikon, jonka tekemisissä järki ja tunne kulkevat suomalaisittain viehkeässä sopusoinnussa. Tämä erottaa Erinin kilpasiskoista. Ei Vilkkumaamaista viiltävyysvelvoitetta, Anna Puun raivon partaalle ajavaa takakireysrentoutta, Laura Närhen kauhtunutta oppikirjaesiintyjyyttä, eikä Jippumaista pakahtumisen vuoksi pakahtumista. Ainoastaan aikuisen, järkevän naisen terveellä tietotaidolla tuotettua tunnetta yhdistettynä varmaan mutta varauksettomaan verbaliikkaan. Aidosti kiinnostavaa siis.

Sä osaat! -levyn (kuten Hunningolla -debyytinkin) haasteeksi voitaneen laskea kontekstisidonnaisuus. Puitteiden on oltava oikeat, jotta Suvi Vainion ja Vesa Anttilan orgaanisesti tuottaman folkpopin viehkeät vivahteet pääsevät parhaalla tavalla esiin. Nyt pullat ovat hyvin uunissa, koska julkaisuajankohdan kanssa oltiin skarppeja. Sä osaat! iskettiin kuluttajien saataville kesän kynnyksellä, keskellä riipaisivimpien rakastumisten kukkeinta aikaa. Ja kärkeenhän se meni. Vain elämää TV-sarjalla oli osuutta asiaan, piste.

Erinin kakkosalbumille on mahtunut ilahduttavan monta paahteen keskellä piristävää pophelmeä. Näiden kappaleiden vaikutus on aina lopulta juurikin piristävä, silloinkin kun sanoitusten teemoissa kajotaan kipupisteisiin (Laura tietää sen, Väärä mies). Läpikaluttuja asioita kerrottaessa se miten kerrotaan, ratkaisee. Erinin valoisa ja elämänmyönteinen artistipersoona on keypoint, joka tuo tämänkin albumin kappaleisiin vähintään 50% niiden tenhosta. Itse kaikki albuminsa kappaleet säveltäneen ja sanoittaneen Erinin karisma kumpuaa uskalluksesta olla sensuroimatta itseään ja kappaleet kuten Älä tule hyvä tyttö, Toiset mimmit, Oisko se toi, ja Annan maani pyöriä avaavat omakohtaisuuden ikkunan, josta sisään katsominen ei tunnu tirkistelyltä. Taustavoimien promootiovolyymista riippumatta Erin tekee musiikkia, jollaisen menestys tai menestymättömyys on tosiasiassa markkinavoimien ulottumattomissa. Sillä niin kauan kun ihminen säilyy psyko-fyysis-sosiaalisena nisäkkäänä, sillä on valmius tulla toisen kaltaisensa koskettamaksi. Erin ei esitä, joten keskittykäämme mekin muodon sijaan sisältöön. On ihanaa, kun sitä on.

Erin
Sä osaat!
Warner Music Finland
****
Teksti: Eero Tarmo