Levyarvio: Deep Purplen Now What?! on erinomainen rock-levy!

Jaa Facebookissa
Kuva: Jim Rakete

Deep Purple
Now What?!
EarMUSIC
*****
Purplen edellisestä studioalbumista on kulunut jo seitsemän vuotta. Pitkä aika ei ole ainoa syy sille, ettei Rapture of the Deep -levystä jäänyt pysyvää muistijälkeä. Toisaalta tuosta levystä on kulunut tarpeeksi aikaa, jotta uuden Deep Purple -levyn kuuntelua saattoi odottaa mielenkiinnolla, varsinkin kun levyn luvattiin olevan yhdistelmä vanhaa (70-lukua) ja uutta (tätä päivää).

”Time, it does not matter, time is all we have” ovat ensimmäiset Ian Gillanin hartaasti laulamat sanat aloitusbiisissä A Simple Song, joka käynnistyy hitaasti hiljaisine bassointroineen. Dramaturgisesti oudosti sijoitetussa kappaleessa päästään Purplen tavaramerkkisoundiin vasta kahden minuutin kohdalla, eikä biisi säväytä. Itämaisia sävyjä sisältävä Weirdestan on sitten kaikessa tyypillisyydessäänkin mannaa faneille. Ja siitä eteenpäin levy on enimmäkseen erittäin laadukasta Purple-jytää!

Gillanin ääni on entisellään, joskin tuttua kiljuntaa saadaan odottaa levyn loppusekunneille saakka. Soitto-osastolla loistavat erityisesti kosketinsoittaja Don Airey sekä kitaristi Steve Morse, jotka pelastavat levyllä parikin kappaletta keskinkertaisuuden suosta. Airey revittelee komeasti Hammondilla ja käyttää myös oudompia kosketinsoundeja. Hienot melodiat ja Aireyn kekseliäs soitto tekevät Above and Beyond -kappaleesta yhden levyn kohokohdista, tosin kappale on melodiakuluista päätellen enimmäkseen Morsen käsialaa. ”Uudempaa” Purplea edustanevat myös utuinen blues Blood from a Stone ja lempeän melodinen, suorastaan aikuisrockmainen All the Time in the World.

Täysosuma Now What?! ei tietenkään ole. Vaikka melkein jokaisesta levyn kappaleesta löytyy hienoja ja tuoreeltakin kuulostavia oivalluksia, on mukana myös löysäilyä ja pari selvää rutiiniraitaa (mm. Body Line). Tässä ajassa Deep Purplea on vaikea sijoittaa millekään genrekartalle (”classic rock” ei ole genre) ja veteraaneja on aika vaikea edes verrata mihinkään. Totean siis vain, että Now What?! on erinomainen ja edeltäjäänsä parempi rocklevy.