Kirja-arvio: Pietari on rock – Kuinka rokattiin Neuvostoliitossa

Jaa Facebookissa

Tomi Huttusen kirjassa esitellään Musta Koira Pietari: kommunismin ja urbaanin ahdistuksen tunnelmat välittyivät rockiin, niin esiintymisen kuin lyriikoidenkin muodossa.

TEKSTI: Tuukka Hämäläinen

Pietari on Rock ei ole ensimmäinen suomeksi julkaistu teos naapurimaamme rock-historiasta. Artemi Trotskin Terveisiä Tšaikovskille. Rock Neuvostoliitossa ilmestyi Anton Nikkilän suomentamana jo 1988. Pietari on rock keskittyykin yhteen Neuvostoliiton rock-keskittymistä, Leningradiin eli Pietariin, joka olikin keskeisessä roolissa venäläisen rock-musiikin syntymässä.

Tomi Huttusen teos on lyriikkavetoinen ja se avaa näkökulmia paitsi konkreettisiin tapahtumiin, myös niiden yhteiskunnallisiin merkityksiin. Itse historiikin lisäksi teos sisältää “Pietarilaisen rock-runouden kaksikielisen antologian”, mutta jo varsinainen teksti vilisee lainauksia ja sanoitusmaailmojen tulkintaa.

Teos tutustuttaa lukijan Pietarin ensimmäisiin rock-yhtyeisiin, menestyneimpiin ja erikoisimpiin artisteihin. Tutuksi tulevat muun muassa Sankt-Peterburg, Boris Grebenštšikovin legendaarinen Akvarium, sekä korealaisvenäläisen Viktor Tsoin Kino-yhtye. Pietari on rock ei etene täysin kronologisesti, vaan käsittelee henkilöitä ja yhtyeitä omina tarinoinaan. Tästä muodostuu luettava ja kertomuksellinen teos, joka ei vaadi juurikaan taustatietoja Neuvostoliitosta tai siellä syntyneestä rockista.

Erityisen kiinnostava piirre on, kuinka rock alkoi itsepintaisesti juurtua Neuvostoliiton hankalaan maaston, vaikka sitä kuinka yritettiin kitkeä ja kontrolloida. Biisejä levitettiin vaikka sitten vanhojen röntgenkuvien päälle tallennettuna, ja länsimaista salakuljetettuja Rolling Stonen -numeroita diilattiin kuin huumeita nykyisin.

Kaikki teoksessa palaa aina Pietariin, niin konkreettisesti kuin sanoituksissa. Huttusen näkökulmasta kirjallisuuden “pietarilaistarinat” syntyvät uudelleen rock-lyriikan piirissä.

“Kaupungin ja yksilön välinen riippuvuussuhde on pietarilaiskirjallisuuden perinteistä tarinaa: hengeltään sairas kaupunki tartuttaa yksilön ja ajaa tämän raiteiltaan. Näin tapahtui Puškinin Vaskiratsastajassa, Gogolin Pietarilaiskertomuksissa sekä Dostojevskin Rikoksessa ja rangaistuksessa. Pietari oli vuosituhannen vaihteessakin, suuren 300-vuotisjuhlansa aattona, vainajien ja vallankumouksen tyyssija.”

Tomi Huttusen Pietari on rock on ytimekäs ja omaperäinen kirja suomalaisittain melko tuntemattomasta aiheesta. Teoksen präntti on hieman turhan pientä ja rivit taitettu liian tiuhaan, mutta tätä kompensoi runsas kuvitus, joka koostuu enimmäkseen Dmitri Konradtin tyylikkäistä valokuvista.

Tomi Huttunen
Pietari on rock
Into, 2012
Nidottu, 230 s.
OVH: 27€

Venäläisen rockin klassikko DDT tänään Helsingin Circuksessa (LOPPUUNMYYTY), ja huomenna Tampere-talossa valtavan TOISIN! -lavashown merkeissä. Lisätietoja.