CMX:n Kolmikärjen Veljeskunta uhkuu poikkitaiteellista uhmaa

Jaa Facebookissa

Näyttävään Kolmikärjen Veljeskunta -boksiin mahtuvat nimensä mukaisesti kaksi ensimmäistä studioalbumia Kolmikärki (1990) ja Veljeskunta (1991), sekä EP:t Johannes Kastaja (1987), Raivo (1989), Tanssitauti (1990) ja Musiikin ystävälliset kasvot (1991). Levyt on järjestetty neljälle LP:lle, siten että EP:t vievät yhden vinyylipuoliskon.

Jo itse boksi on CMX-fanin orgasmi: Mustaan laatikkoon on painettu albumien kansikuvitukset kullalla. Sisältä löytyvät kaikki neljä vinyyliä gatefold-pahveissa, sekä 64-sivuinen, vinyylikokoinen kirja, joka sisältää A. W. Yrjänän esipuheen, joukon vanhoja haastatteluja, valokuvia, sekä tietysti kaikki lyriikat. Kokonaisuus on kansainvälisten suurjulkaisujen tasoa.

Kuten Yrjänäkin esipuheessaan uumoilee, oli CMX:n alkutuotanto kenties aavistuksen aikaansa edellä. Näin on ainakin Kolmikärjellä, jonka veroista poikkitaiteellisen uhman kulminaatiota on vaikea edes käsittää. Punkin, taiderockin ja metallin muodostama, itseironiaa ja ahdistusta tihkuva kokonaisuus ei jätä kylmäksi. Myös Raivo ja Tanssitauti -EP:t ovat nekin timantteja, eikä Veljeskuntakaan kauas jää.

Vaikka CMX on muuttunut paljon vuosien mittaan (ja muuttuu toivottavasti vastakin), on jo alkuvuosien materiaalissa jotakin selvästi CMX-mäistä. Monet musiikilliset ja sanoitukselliset keinot toistuvat myöhemmin yhtyeen tuotannossa.

Hintaahan boksilla riittää reilut 80€, mutta se on lopulta pieni hinta historiallisten pienjulkaisujen päivitetystä kokoomasta, joka tulee itsekin muodostumaan keräilykappaleeksi – ainakin rajoitetut kultaisten (200 kpl) ja valkoisten (300 kpl) vinyylien erikoispainokset.

Julkaistu Rytmissä 4/2012.