Arvio: Ei siinä kyyneleiltä vältytä, kun Jarkko Martikainen kurkistaa Koirien taivaaseen

Jaa Facebookissa
Kuva: Sony Music

Koirien taivas

Jarkko Martikainen
Koirien taivas
Sakara Records
*****
Teksti: Tuukka Hämäläinen.

Jarkko Martikaisen sooloura on ehtinyt jo viidenteen albumiin, eikä YUP:n nokkamiehenä tunnetun lauluntekijän kynä osoita mitään tylsymisen merkkejä. Koirien taivas on tyyliltään edellistä Uskoa (2011) populaarimpi albumi, mikä syntyy pitkälle Martikaisen nuoremman kollegan Samae Koskisen tuotannosta. Koirien taivaan soundimaailma onkin melko lähellä Koskisen vuosi sitten ilmestynyttä Hyvä päivä -albumia.

Intron jälkeinen avauskappale Pidän tästä paikasta ei vielä albumin ensisinglenä säväyttänyt, mutta albumilla se toimii hyvänä johdatuksena kokonaisuuteen. Laulut ovat tuttuun tapaan martikaismaisia, eli synkkiä, elämän kultareunuksia tavoittelevia raapaisuja, joiden säkeet on hiottu likimain täydellisiksi tekijänsä häkellyttävällä ammattitaidoilla.

Sanoitukset voivat kertoa Hitlerin koirasta tai läheisen itsemurhasta toipumisesta, mutta jotakin lohdullista elämänläheinen Martikainen löytää jokaisesta helvetistä. Kyyneleiltä on levyä kuunnellessa hankala välttyä, ja etenkin Tämä vaikea elämäBalladi palaneesta talosta ja Blondi ovat todella kirveleviä tuotoksia. Ne kiipeävätkin samalla Martikaisen parhaiden kappaleiden joukkoon, kuin myös itseironinen Ei-toivotut laulut, joka kertoo hankalia aiheita käsittelevästä lauluntekijästä.

Koirien taivas on pituudeltaan ja sovituksiltaan köykäisempi kuin edeltäjänsä, mutta samalla se on napakampi paketti, jonka tuotanto muistuttaa hieman J. Karjalaisen tuoreinta tuotosta. Se on rakenteeltaan eheämpi kuin vaikkapa vuoden 2009 Toivo, ja helpommin lähestyttävä kuin monet muut YUP-maestron tuotokset.

Monimutkaisten, kulmikkaiden kappaleiden tekijä on Koirien taivaassa muuntautunut välittömäksi ja suorasanaiseksi tarinankertojaksi. Koirien taivas ei välttämättä ole Martikaisen paras levy, mutta omassa lajissaan siitä on hankala löytää parantamisen varaa.